CMS Made Simple - Official website CMS made Simple Czech Site Zur deutschsprachigen Supportseite CMS Made Simple - Danmark Sitio en Castellano Site francophone Benvenuto su CMSmadesimple CMSMS -  русский CMS Made Simple - slovenská verzia
Facebook

Sablonok

A CMSMS sablonjai többé-kevésbé ugyanazon a HTML kódon alapulnak. Az egyetlen különbség az, hogy milyen menüt használnak és hány block-ból állnak. A többi gyakorlatilag a stíluslapon (CSS) múlik. Telepítés után egy alap (default) sablon / stíluslap / tartalom határozza meg honlapunkat, de ezt saját igény szerint módosítani lehet (sőt szerintem kell is).


A CMSMS nem használ táblázatokat, helyette <div> tag-eket használ a block-ok meghatározására.

A stíluslapról később lesz szó, most nézzük át a sablon elemeit:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="hu" lang="hu">

Ez a DOCTYPE (Dokumentum Típus Definíció). Ez mondja meg a böngészőnek, hogy milyen (X)HTML verziót használ a dokumentumunk, így tudja azt pontosan megjeleníteni. Ez a rész szükséges validáció (na erre mondjatok valami jó fordítást - a hitelesítés valahogy nem azt sugallja) esetén is.

A head tag

<head>
<title>{sitename} - {title}</title>
{stylesheet}
{metadata}
</head>
A <title> tag-ek közötti rész a honlap címe, ez fog megjelenni a böngésző címsorában. A {sitename} tartalma az / Admin / Site Adminisztráció / Globális beállítások / résznél adható meg. Ha szeretnénk, hogy minden oldalunk címe is megjelenjen a böngésző címsorában, adjuk hozzá ehhez a sorhoz a {title} kódot is.
{stylesheet} - Ez a kód a stíluslapot hívja be (amelyiket a sablonhoz rendeltünk).
{metadata} - A metaadatokat hívja be. Az / Admin / Site Adminisztráció / Globális beállítások / adható meg. Ezenfelül minden oldalhoz további metaadatokat adhatunk meg - a / Tartalom szerkesztése / Opciók / résznél

A page wrapper

<body>
<div id="pagewrapper">
...
</div>

Gyakorlatilag ez az oldal kerete, doboza, csomagolója. Ebbe lesz becsomagolva az oldal minden eleme. A stíluslapban lehet beállítani, hogy az oldalt középre rendezze, jobbra vagy balra, valamint a méretét és egyebeket.

A header

<div id="header">
<h1>{cms_selflink dir="start" text="$sitename"}</h1>
<hr class="accessibility" />

A header az a rész, ahol a logo található.Amint látható itt nincs semmi információ, ezeket a stíluslap tartalmazza. A cms_selflink sor logo-ra helyezi kezdőlap linkjét, a text="$sitename" pedig kiírja a honlap címét. Természetesen további elemeket is felvehetünk.

A header háttérképe az oldal szempontjából az egyik legfontosabb képi elem.

A logo

Ide kerül a cég/magánszemély logo-ja.

A search

Keresőablak

A menu

Az oldal menüje, egy- vagy többszintű. Beállításokról később.

 

A main

Az oldal fő része.

A breadcrumbs

<!-- Start Breadcrumbs > <div class="breadcrumbs"> {breadcrumbs starttext='You are here' root='Home' delimiter='&raquo;'}
<hr class="accessibility" /> </div> <!-- End Breadcrumbs -->

Ez egy érdekes rész. Ez mutatja meg az oldal olvasójának, hogy a honlap struktúrájában az oldal (és a látogató) hol is van?. Ez valahogy így néz ki a valóságban:
Kezdőlap >> Oldal >> Aloldal

A left

Azaz az oldalsáv. Ez helyezhető jobbra is. A példában az oldalsávban a hírek vannak megjelenítve. Lehetőség van arra is, hogy a menüt ide helyezzük.

A content

Az oldal tartalma, a lapok...

A footer

Ez még egyszerűbb.
Itt már rögtön egy lépéssel tovább mentünk. HTML Blob-ot illesztettünk be. Gyakorlatilag ez is egy sablon, amit létrehozás után már csak egy hivatkozással kell beilleszteni a kívánt helyre.
A footer HTML Blob-ja például így néz ki.
© Copyright 2004-2017 - CMS Made Simple
This site is powered by CMS Made Simple version 1.9.4.3 - Faanui
Az oldalt adaptálta: Petyuska & SPétör

A footmenu

Az oldal alján a könnyebb navigáció érdekében a menü egyszerűbb változata is megjeleníthető, de itt szokás megjelníteni az oldal készítője, esetleg a tartalomkezelő típusa, licensz szövegeket is.

 

 

Nagyjából ezekből az elemekből áll össze a honlap, természetesen eltérések lehetnek, további bővítésekkel pedig újabb dobozok (div) kerülnek beillesztésre oldalunkba.

Az összes kép:

Előző oldal: Saját hibaoldal    Következő oldal: Sablonok telepítése
( Készült: 2010. 12. 03. 10.06 Módosítva: 2010. 12. 28. 0.11 )