Hella:)
Mivel ezt a témát sehova nem lehet bepasszírozni, így raktam ide:) Nos, az tiszta, hogy jó CMS aranyat ér, de a mellé használt fórummal sincs ez másképp. A neten mindenfele különböző véleményekbe szaladni, de azért feldobom itt, hátha. Minap kezdtem el fórummotort vadászni, meg is akadtam elég gyorsan.
Amiket egyelőre nézegettem:
1. phpBB
Ezzel kezdtem, a 3-as verzió már alapból szép köntössel rendelkezik - ami a többi fórumnál nem igazán van meg -, további nagy előnye a többivel szemben, hogy megfordította a hozzászólás szerkezetét, tehát jobb oldalon van a szöveg, bal oldalt a felhasználó miniprofilja. Szép is, jó is, egyszerű is használni, magyarul is beszél.
Hátrányok:
- Elég sokszor port kavartak a biztonsági rései, nem is olyan régen volt arról szó, hogy félmillió phpBB fórum nyiffant ki egy gyorsan terjedő vírustól - vagy mitől, bár lehetséges, hogy ez a 2-es verziónál állt fent. Mindenesetre nem túl bizalomgerjesztő.
- Jelenleg igen hiányos a hozzá használható MOD-ok csoportja. Pl. egy rendes RSS MOD-ot lelni hozzá, ami nem béta, s gond nélkül működik is, igen nehéz.
- Ami még érdekes volt nekem, hogy az adminban egy bizonyos beállítás néha rengeteg helyen megjelenik. Ezt nem tudom mire vélni, szerintem butaság.
2. Simple Machines Forum, azaz SMF
Megnézegettem, tényleg nem véletlen, hogy a phpBB-vel a dobogó tetején boxolnak, de valahogy a felépítése nekem kicsit elmaradott. Tetszetősre átalakítani több macerával járna valószínűleg. Viszont szép a szövegszerkesztő megjelenése. Plusz tudtommal ezt a fórummotort már több CMS-sel egybe lehet kötni gond nélkül, míg a phpBB ezzel mostanság kezdett foglalkozni jobban.
3. Invision Power Board, azaz IP Board
Ez egy remek fórummotor, nem hiszem, hogy poénra választották volna több nagyon-nagyon nagy forgalmú fórum alapjául, amivel - az évek tanúsága szerint - könnyedén elbír. Elég sokan állítják, hogy ez a csúcs, s hajazok rá, hogy higyjek nekik. Szimpatikus, hogy az új privát üzenetről felugró ablakban értesülhetünk, plusz barátságos a "Köszönöm" kiegje is, ami jól funkcionál. A legutóbbi verzió, azt hiszem, a 2.3.5.
Hátrányok:
- jóideje fizetős, bár a régi verziók továbbra is ingyenesek, s magyarul is megszerezhetőek, pl. 1.3, 2.0. Ezzel csak az a baj, hogy egy fizetős fórumhoz esélyes, hogy nem lesz annyi bővítmény, hiszen azokhoz fejleszt a fene, s hogy a régiek mennek-e az esetleges újabb verziókkal, jó kérdés.
- Most kukkangattam bele, s úgy vettem észre, magyarra fordítani nem kis elszántságot igényel, e téren lehettek volna figyelmesebbek is a készítői. Plusz netes vélemények úgy tartják, ehhez a motorhoz hozzáértés is kell, inkább, mint a többihez.
Összefoglalva: a phpBB szép, átlátható, de ha tuningolni kell, egyelőre szűkösek a lehetőségek, az IP Board meg csokító - ronda, de finom, tehát jól megírt, viszont új verzió dont szpík magyar, a sablonját meg nagyon meg kéne pofozni.
Vélemények, tapasztalatok?
Kiegészítés:
Ezen az oldalon van egy összehasonlítás a 4 fő fórummotorról - phpBB, IP Board, vBulletin, SMF:
http://www.phpbb.com/about/features/compare.php
Lényeg:
A nem, azaz "no" annyit tesz, hogy az nincs a fórumban (alapból), ezek a phpBB esetén a következők:
Hozzászólásoknál:
WYSIWYG Editor: No
HTML in posts: No
Profiloknál, taglistáknál:
User Rating: No
Admin kezelőfelület:
Automatic MOD Installer: No
Jelentések:
RSS/Syndication: No
A két fájó pont az, hogy a MOD-okat nem lehet csak úgy automatikusan telepíteni és ugye mint már írtam, nincs RSS. Az összes többi összehasonlítási pontban "yes"-t kapott és így eszerint magasan veri a többi fórummotort. A többieknél rengeteg olyasmi nincs, ami a phpBB-nél van. Ugyanakkor megjegyezendő, hogy igen sokat nyom a latba, hogy az adott motorhoz mennyi és milyen minőségű MOD, bővítmény található, ami akár módosíthat is a küzdelem kimenetelén, ami a phpBB jelenlegi MOD-adatbázisát elnézve nem is olyan elképzelhetetlen.. Mindenesetre én ezt fogom választani, nálam csak az RSS és a Köszönet MOD-ok megfelelő verziójának felkutatása lesz gubanc, azok esetleges helyrepofozása:)