Szerző Téma: A legjobb fórummotor?  (Megtekintve 6421 alkalommal)

Nem elérhető Beyzie

• Junior Member
  • **
A legjobb fórummotor?
« Dátum: 2008. május 22. 15:55 »
Hella:)

Mivel ezt a témát sehova nem lehet bepasszírozni, így raktam ide:) Nos, az tiszta, hogy jó CMS aranyat ér, de a mellé használt fórummal sincs ez másképp. A neten mindenfele különböző véleményekbe szaladni, de azért feldobom itt, hátha. Minap kezdtem el fórummotort vadászni, meg is akadtam elég gyorsan.
Amiket egyelőre nézegettem:

1. phpBB
Ezzel kezdtem, a 3-as verzió már alapból szép köntössel rendelkezik - ami a többi fórumnál nem igazán van meg -, további nagy előnye a többivel szemben, hogy megfordította a hozzászólás szerkezetét, tehát jobb oldalon van a szöveg, bal oldalt a felhasználó miniprofilja. Szép is, jó is, egyszerű is használni, magyarul is beszél.
Hátrányok:
- Elég sokszor port kavartak a biztonsági rései, nem is olyan régen volt arról szó, hogy félmillió phpBB fórum nyiffant ki egy gyorsan terjedő vírustól - vagy mitől, bár lehetséges, hogy ez a 2-es verziónál állt fent. Mindenesetre nem túl bizalomgerjesztő.
- Jelenleg igen hiányos a hozzá használható MOD-ok csoportja. Pl. egy rendes RSS MOD-ot lelni hozzá, ami nem béta, s gond nélkül működik is, igen nehéz.
- Ami még érdekes volt nekem, hogy az adminban egy bizonyos beállítás néha rengeteg helyen megjelenik. Ezt nem tudom mire vélni, szerintem butaság.

2. Simple Machines Forum, azaz SMF
Megnézegettem, tényleg nem véletlen, hogy a phpBB-vel a dobogó tetején boxolnak, de valahogy a felépítése nekem kicsit elmaradott. Tetszetősre átalakítani több macerával járna valószínűleg. Viszont szép a szövegszerkesztő megjelenése. Plusz tudtommal ezt a fórummotort már több CMS-sel egybe lehet kötni gond nélkül, míg a phpBB ezzel mostanság kezdett foglalkozni jobban.

3. Invision Power Board, azaz IP Board
Ez egy remek fórummotor, nem hiszem, hogy poénra választották volna több nagyon-nagyon nagy forgalmú fórum alapjául, amivel - az évek tanúsága szerint - könnyedén elbír. Elég sokan állítják, hogy ez a csúcs, s hajazok rá, hogy higyjek nekik. Szimpatikus, hogy az új privát üzenetről felugró ablakban értesülhetünk, plusz barátságos a "Köszönöm" kiegje is, ami jól funkcionál. A legutóbbi verzió, azt hiszem, a 2.3.5.
Hátrányok:
- jóideje fizetős, bár a régi verziók továbbra is ingyenesek, s magyarul is megszerezhetőek, pl. 1.3, 2.0. Ezzel csak az a baj, hogy egy fizetős fórumhoz esélyes, hogy nem lesz annyi bővítmény, hiszen azokhoz fejleszt a fene, s hogy a régiek mennek-e az esetleges újabb verziókkal, jó kérdés.
- Most kukkangattam bele, s úgy vettem észre, magyarra fordítani nem kis elszántságot igényel, e téren lehettek volna figyelmesebbek is a készítői. Plusz netes vélemények úgy tartják, ehhez a motorhoz hozzáértés is kell, inkább, mint a többihez.

Összefoglalva: a phpBB szép, átlátható, de ha tuningolni kell, egyelőre szűkösek a lehetőségek, az IP Board meg csokító - ronda, de finom, tehát jól megírt, viszont új verzió dont szpík magyar, a sablonját meg nagyon meg kéne pofozni.

Vélemények, tapasztalatok?

Kiegészítés:
Ezen az oldalon van egy összehasonlítás a 4 fő fórummotorról - phpBB, IP Board, vBulletin, SMF:
http://www.phpbb.com/about/features/compare.php
Lényeg:
A nem, azaz "no" annyit tesz, hogy az nincs a fórumban (alapból), ezek a phpBB esetén a következők:

Hozzászólásoknál:
WYSIWYG Editor: No
HTML in posts: No
Profiloknál, taglistáknál:
User Rating: No
Admin kezelőfelület:
Automatic MOD Installer: No
Jelentések:
RSS/Syndication: No

A két fájó pont az, hogy a MOD-okat nem lehet csak úgy automatikusan telepíteni és ugye mint már írtam, nincs RSS. Az összes többi összehasonlítási pontban "yes"-t kapott és így eszerint magasan veri a többi fórummotort. A többieknél rengeteg olyasmi nincs, ami a phpBB-nél van. Ugyanakkor megjegyezendő, hogy igen sokat nyom a latba, hogy az adott motorhoz mennyi és milyen minőségű MOD, bővítmény található, ami akár módosíthat is a küzdelem kimenetelén, ami a phpBB jelenlegi MOD-adatbázisát elnézve nem is olyan elképzelhetetlen.. Mindenesetre én ezt fogom választani, nálam csak az RSS és a Köszönet MOD-ok megfelelő verziójának felkutatása lesz gubanc, azok esetleges helyrepofozása:)
« Utoljára szerkesztve: 2008. május 24. 02:56 írta Beyzie »
Ha valaki szívesen segítene japános szájt létrehozásában, dobjon egy üzikét:)

Nem elérhető SPétör

• Administrator
  • Hero Member
    • CMS Made Simple - Magyarország
Re: A legjobb fórummotor?
« Válasz #1 Dátum: 2008. május 22. 19:06 »
Hát ez nagyon részletes elemzés, köszönjük!

Mint látod, mi az SMF-et választottuk. Azt nem mondanám, hogy annak ismeretében, hogy ez a legjobb, de amikor gondolkodtunk rajta, utánanéztem a fórumoknak és ez tűnt az egyik legnépszerűbbnek. A végén Petyuska eldöntötte a kérdést, ő ismerte az SMF-et és így ez lett a miénk is.
Egyébként ha demókat nézegetsz, akkor nem igazán lehet választani, csak úgy kinézetre. Itt lehet csemegézni:
http://forum.cmsaward.hu/index.php?board=47.0
(regisztráció is kell hozzá)
Én ennyit tudtam hozzászólni, mejd mások még remélhetőleg kiegészítik...  :)
[SP]

Számításaim szerint az én problémám nem is létezik.
--
http://www.cmsmadesimple.hu

Nem elérhető Beyzie

• Junior Member
  • **
« Válasz #2 Dátum: 2008. május 23. 23:53 »
Részemről arra lyukadtam ki, hogy a felhasználás típusa nyom sokat a latba, pl. a phpBB egyelőre a mezei fórumok terén a nyerő, viszont letöltési fórumnak az IP Board (és a vBulletin) tűnik nyerőnek. Pech, hogy nekem mindkettő kéne:D

Nem elérhető SPétör

• Administrator
  • Hero Member
« Válasz #3 Dátum: 2008. május 24. 09:07 »
Hát igen. Ez a leggyakoribb probléma... semmi nem elég jó!  :)

Hogyan haladsz az oldalaiddal?
[SP]

--

Nem elérhető Beyzie

• Junior Member
  • **
« Válasz #4 Dátum: 2008. május 25. 04:07 »
Az oldal elméleti struktúrája megvan, amit gyakorlatban pikk-pakk meg lehet csinálni - szimpla menülétrehozás lényegében. Az alakítása nagyrészt dizájn útján történne, azt a végére hagyom, meg az könnyű. Most egy php-sre várok, aki elméletileg segít legyártani a szükséges 2 bővítményt, ez a legnagyobb fontossággal bíró része az egésznek, mert már biztos írtam, a legnehezebb azt megoldani, hogy sok-sok cikk esetén is könnyű legyen barangolni, lényegében egy katalogizáló rendszert kell összedobnia, csak hozzám igazítva, mert amik jelenleg vannak, azok egyike sem nyerte el a tetszésem. Ha ez a kieg meglenne, onnantól megiramodhatna a munka, mert közben folyamatosan olvastam, gyakoroltam, szóval a joomlával alapjáraton már nem lesz gond. Ja meg azon is agyaltam, hogy a dizájnt kiadom munkába, így megspórolok magamnak némi időt, mert most egy esetleges biznisz-kilátás miatt azt sem tudom, hol áll a fejem:)

Nem elérhető KerekesIstvan

• Junior Member
  • **
« Válasz #5 Dátum: 2009. január 28. 20:33 »
Nekem olyan megoldás kéne, hogy a már regisztrált  FrontendUser-ek tudjanak fórumozni.
A modulként telepíthető ForumMadeSimple nagyon kezdetlegesnek tűnik az ismertebb fórum motorokhoz képest. Nézegettem és próbálgattam az icms nevű cuccot is, de nem találtam egyelőre szimpatikusnak amiatt, hogy kevés adatot lehet bele felvinni a userről. A FrontendUser-be berögzítettünk egy csomó féle adatot, amit nem akarok "kidobni" és s később regisztrálóktól is be akarok kérni.

A legüberebb az lenne, ha az SMF-et tudnám összehozni, a FrontrendUser-ekkel, de egyelőre erre nem találtam még módot.

Esetleg valaki?

Nem elérhető SPétör

• Administrator
  • Hero Member
« Válasz #6 Dátum: 2009. január 29. 08:47 »
Valahol olvastam róla, utánanézek.
[SP]

--

Nem elérhető Razide

• Full Member
    • Blogom
« Válasz #7 Dátum: 2009. május 12. 10:40 »
IUsers modul + SMF. Nemsoká szükségem lesz rá, meglátom, milyenek lesznek a tapasztalatok.
Az optimisták angolul tanulnak. A pesszimisták héberül. A realisták lőni.

Nem elérhető SPétör

• Administrator
  • Hero Member
« Válasz #8 Dátum: 2009. május 12. 23:23 »
Majd értesítsél minket.  ;)
[SP]

--

Nem elérhető Razide

• Full Member
    • Blogom
« Válasz #9 Dátum: 2009. május 13. 08:48 »
Most ott akadtam el, hogy az Antz toolkit nem akar felmenni a rendszerre (nem tud adatbázis-kapcsolatot létesíteni a hibaüzenet szerint). Majd később újrapróbálkozom vele.
Egy fontos kérdésem azért lenne. Az SMF-ben lehet bizonyos csoportoknak külön jogosultságot adni, hogy bizonyos témákat csak ők tekinthetnek meg, és szólhatnak hozzá?
Az optimisták angolul tanulnak. A pesszimisták héberül. A realisták lőni.

Nem elérhető SPétör

• Administrator
  • Hero Member
« Válasz #10 Dátum: 2009. május 13. 09:00 »
Megnéztem a helpet:
Idézet
Részletes fórum szerinti jogosultságok bekapcsolása
Az opciót bekapcsolva lehetőséged nyílík minden egyes fórumon minden egyes felhasználói csoportnak különböző jogosultágokat beállítani. Alapértelmezésként egy fórum a globális jogosultságokat használja, de ezt az opciót bekapcsolva átválthatsz egy fórumot helyi jogosultságú beállításokra. Ezzel nagyon kifinomultan kezelhetőek a jogosultságok.
Nem találom, hogy témánként lehetne jogosultságot korlátozni, de még keresem... valahol a helyi jogosultságokat kellene megtalálnom.  :-\
[SP]

--

Nem elérhető SPétör

• Administrator
  • Hero Member
« Válasz #11 Dátum: 2009. május 13. 09:27 »
A simplemacines.org docs részlegén van valami erről.
Ha jól értem, akkor a fórumot lehet helyi jogosultágra állítani és utána a csoportoknál lehet a hozzárendelést megtenni, de azt még nem találtam, hogy ezek között van-e olyan, ami az olvasást is letiltja, engedélyezi. Csak ilyet látok:
Idézet
Normal
No Polls
Reply Only
Read Only
[SP]

--

Nem elérhető WasdMan

• Újonc
  • *
    • SMF-Portal.com
Re:A legjobb fórummotor?
« Válasz #12 Dátum: 2011. május 01. 12:10 »
Igaz elég régen (legalább 120 napja nem írtak) nem született hozzászólás, de úgy érzem tudok még újat írni ehhez. Ne vegyétek reklámnak, de ha smf rendszert szeretnétek tuningoltan megnézni, akkor érdemes ide ellátogatni: smf-portal.com

Nem elérhető SPétör

• Administrator
  • Hero Member
« Válasz #13 Dátum: 2011. május 01. 19:55 »
Ok, megnézem majd...  :)
[SP]

--

Nem elérhető Ian

• Hero Member
  • Szőrmiszter :)
    • A Kos sziget Tanszék:)
« Válasz #14 Dátum: 2011. augusztus 06. 19:29 »
Ελλάδα--Ρόδος--Κω--Kάρπαθος http://www.rhodes-kos.com/ http://www.szonyegaruhaz.hu/