CMS Made Simple - Official website CMS made Simple Czech Site Zur deutschsprachigen Supportseite CMS Made Simple - Danmark Sitio en Castellano Site francophone Benvenuto su CMSmadesimple CMSMS - русский CMS Made Simple - slovenská verzia
Facebook

Gallery modul használata

Honlapunkon alaphelyzetként a Gallery modult használjuk (előzőleg az Album modult is kipróbáltuk, hasonlóan jó, de ez a modul frissebb és talán egy kicsivel többet is tud)

 

 1. Telepítsük a Gallery modult. Ennek több módja van, modulkezelő, xml, ftp...
 2. Telepítés után az / Admin / Tartalom /Gallery menüpont alatt megtalálható a szerkesztő felület.
 3. Belépve a szerkesztő felületre ezt találjuk (itt már több galéria is van, de első lépésben csak a főgaléria - Gallery - van itt.) Célszerű ezt megtartani és a galériákat ennek algalériájaként (subgallery) létrehozni, mert így ha egy galéria oldalunk lesz, ahol minden galéria szerepel, akkor könnyű lesz belinkelni. Természetesen ebbe a könyvtárba is lehet képeket felölteni. Hozzunk léptre egy új galériát (Add subgallery).

  Adjunk neki nevet, jelöljük meg a szülő galériát, megjegyzést füzhetünk hozzá, majd mentsük el.
 4. Most már feltölthetünk képeket (célszerű itt feltölteni a képeket, mert rögtön át is méretezi a beállított maximális méretre. létrehozza a thumbnail-eket és egyszerre több kép is kijelölhető)
 5. A következő lépésben adhatunk címet és megjegyzést a képekhez, átrendezhetjük a sorrendet (Drag & Drop) és törölhetünk is.
 6. Új oldalba könnyen beilleszthető a képgaléria, a TinyMCE ezköztárában megjeleníthető a gallery ikon (ráklikkelve a létrehozott galériákból tudunk választan). Ehhez a TinyMCE beállításainál a Plugins panelnál ki kell jelölni a gallery_picker plugint.
 7. Most már használható a TinyMCE-ben is a beillesztés
 8. A beírt kód ez lesz: {Gallery dir='gallery-modul'} Ezt be lehet kézzel is írni, de jobb megoldás, ha az eszköztáron lévő ikont használjuk, mert úgy a létrehozott galériákból könnyebben választhatunk.

Amennyiben egy képet szeretnénk beilleszteni, akkor meg kell adni a kép azonosító számát (ez a kép mellett baloldalon látható).

Mivel önálló képet szeretnénk bemutatni, nem szeretnénk, ha a navigáció megjelenne a képen (mert ellenkező esetben az oldalon található összes kép elérhető lesz a navigáció használatával). Ezt elkerülendő, módosítsuk a "Template for module-calls to a single image - Template source" mezőben található kódot erre:

 

<div id="singleimage"><a class="group" href="{$image->file}" title="{$image->title}" rel="image_{$image->fileid}"><img src="{$image->thumb}" alt="{$image->title}" /></a></div>

 

Mivel az önálló képnek nincsen "stílusa" az oldalhoz rendelt stíluslapba illesszük be ezt a részt:

 

/* Gallery modul single image fancybox stílus */

#singleimage a{
display: inline-block;
border: 2px solid #ddd;
padding: 1px;
margin: 10px 10px;

}

#singleimage a:hover {
border-color: #999;
}

 

Önálló kép beillesztése esetén a beillesztés kódja ennyiben változik:

{Gallery img="1"}

Az önálló képek beillesztésére a fenti képek a példák.

A galériák sorrendje szintén változtatható - Drag & Drop, valamint áthelyezhetőek másik galériába.

A galériák thumbnail-jét itt lehet kijelölni:

 

Most nézzük meg a galéria beillesztést:

És az összes galéria:

 

( Készült: 2010. 12. 14. 16.29 Módosítva: 2011. 02. 21. 13.49 )